Treenaa kotona

Mitä ovat tavoitteesi

Nosework sopii kaikille! Kaikenrotuiset koirat voivat harrastaa sitä omaksi ilokseen. Pienet ja suuret, kuonottomat ja pitkäkuonoiset, pennusta senioriin ja sohvakoirasta kisakoiraan. Se tässä lajissa onkin aivan parasta, ei ole mitään lähtötasoa joka koirakolla pitäisi olla. Vaikka koirasi olisi toipilas, vanha ja vähän dementti tai nuori rasavilli, tämä laji on jokaiselle hyväksi. Jos aiot joskus mennä kokeisiin, laji on Kennelliiton alaisuudessa ja toistaiseksi siinä pätevät samat dopingsäännöt kuin muissakin lajeissa. Mutta omaksi iloksi voit aina harrastaa, käydä treeneissä koirakouluissa ja ryhmissä sekä vaikka epävirallisissa möllikokeissa!

Jos haluat tutustua lajiin ja harrastaa sitä koirasi väsyttämisen vuoksi, olet oikeassa paikassa. Yksi koiran suurimpia tarpeita liikunnan tarpeen ohessa on tarve haistella. Kun koira saa haistella tarpeeksi, se on mukavan väsynyt ja tyytyväinen. Mikäli olet estynyt harrastamasta koiran kanssa mitään tai sinulla on yllättäen paljon aikaa olla kotona, uuden harrastuksen aloittaminen on erittäin hyvää ajanvietettä! Suosittelen aloittamista Kotikoiran nosework –kurssilta, johon et tarvitse mitään erityisiä välineitä. Hajut ja käytettävät alustat löydät varmasti kotoasi. Jatkossa voit sitten opettaa koiralle nosework–hajun, kun tilanteesi sen sallii. Hajut ovat koirasi äidinkieli, se oppii kyllä uuden hajun helposti! Kun pääset vauhtiin ja kaipaat lisää haasteita, ota kurssi sisä- ja ulkoetsintä kotikonstein.  Jos pulmia tulee eikä materiaaleista löydy vastausta, ota Erkku etänä avuksesi, ota Klubi apu -paketti.

Harrastatko jo lajia ja kaipaat lisää intoa, vinkkejä tai apua johonkin ongelmaan? Oletko kisaava ja kaipaat apua ilmaisun hiomiseen? Suosittelen että siirryt nosework–kokeet osioon, jossa käydään läpi teoriaa syvemmältä ja saat täsmäoppia ongelmiin. Tulen myös mieluusti avuksesi etänä, tutki vaihtoehtoa Klubi apu.

Onko tavoitteenasi ottaa koiran nenä hyötykäyttöön? Nosework–laji on hyvä ponnahduslauta minkä vain hajun etsimisen taitoihin. Jos haluat vaikka kouluttaa sienikoiran, voit aloittaa nosework hajuilla. Erkku on opettanut sienikoiria vuosikymmenen, joten ehkä tulevaisuudessa saat siihenkin kurssitusapua.

Home-, lude-, syöpä-, hypo– tai muu erikoiskoira tarvitsee lisäksi oman erikoisalueensa taitoja. Jos nämä ovat tavoitteenasi, Suomessa on tahoja, jotka auttavat siinä. Voit ottaa yhteyttä ja kysyä suosituksia verkostoistani.

Miten aloittaa, monta tapaa

Suomessa ja muuallakin maailmassa harrastetaan koiran kanssa useita erilaisia hajulajeja. Koiran uskomaton hajuaisti saattaa olla yksi syistä, miksi ihminen ylipäätään kesytti koiran kumppanikseen! Haistelu on koiralle luontaista ja sen opettaminen usein tarpeetonta. On koiria, joilla hajuaisti ei ole ensimmäisenä käytössä ja näillä voi olla tarpeen aktivoida nenän käyttöä namin etsinnällä. Katso video Perustaito – namin etsintä ja harjoittele, kunnes koirasi etsii kyselemättä sinulta mihin suunnata nenänsä. Näin koira ottaa aistinsa käyttöön kunnolla.  Koira käyttää aivojaan ja nenäänsä parhaiten, kun se tekee etsintää mahdollisimman itsenäisesti. Voit sitten myöhemmin opettaa sille, että sinua ja ohjaustasi kannattaa kuunnella. Ohjaukseen tarvitaan myös ohjaajan aivoja, joita opetan sinua jatkossa käyttämään.

Hajun opettamiseen on monta keinoa. Niille kaikille on yhteistä että koiraa palkitaan kun se haistelee hajua. Näin syntyy aivoihin klassinen ehdollistuminen ja haju alkaa tarkoittamaan palkkiota. Kun koira kohtaa hajun ja haluaa palkkion, se tekee jotain saadakseen palkkion. Tästä alkaa operantti ehdollistuminen eli koira oppii tekemisensä seurauksista. Tämä kaava pätee kaikkiin hajulajeihin metsäjäljestä diabeteksen raja-arvot tunnistavan hypokoiran kouluttamiseen.

Tavoitteen määrittely ja koiran käyttötarkoitus määrittelee monta asiaa. Mikäli koulutat vain omaksi iloksesi, suosittelen Kotikoiran nosework –kurssia koska sen opetustavat ovat hyvin helppoja. Vuosien kehityksen tuloksena olen kehitellyt tekniikan, jolla opettaminen on helppoa. Et tarvitse purkkiratoja, hanskoja tai edes nosework–hajua aluksi. Samanlaisia yksinkertaisia tekniikoita käyttävät monet muut ammattilaiset mm. homekoirien kouluttamiseen, mutta nämä tekniikat on tehty kotikoirakoiden tarpeisiin. Opetan sinut piilottamaan hajuja ja opettamaan koirastasi tehokkaan etsijän, joka haluaa löytää ja pysyä hajulla. Kurssilla opetellaan sisäetsinnän kautta noseworkin perusasioita. Lisää opit sisä- ja ulkoetsintää kotikonstein kurssilla. Tällä pääset jo väsyttämään koiraasi tehokkaasti ja juuri silloin, kun sinulla on aikaa!

Syvemmälle lajiin mennessä voi olla hyvä opetella muutamia lisätaitoja. Purkin haistelu kädestä ja hajuerottelu purkkiradalla on hyvä taito harrastusryhmiin tai kokeisiin tähtäävälle.  Näistä löydät tietoa ja kursseja Nosework –kokeet osiosta.

Opetettavan hajun valinta

Mikäli elät juuri nyt poikkeusolosuhteissa, et tarvitse aloittaaksesi nosework –hajua. Voit tehdä jonkun opetettavan hajun itsekin. Hajulla ei ole väliä, kunhan se on koiralle turvallinen. Älä siis käytä mitään myrkyllistä, ei kemikaaleja vaan esimerkiksi mausteista tai teestä tehtyä hajua. Laita paperille muistiin, miten hajun teit, jotta voit toistaa samaa myöhemminkin.

Tarvitset:
– Käytettävää hajua
– Alustoja
– Säilytysastioita

Nosework–haju kätketään koirakouluissa useimmiten tietyllä tavalla. Suurin osa käyttää hajun lisäksi alustaa, sillä kokeissa se on aina pakollinen. Tämä opettamani tapa on hyvin samanlainen, aloitustekniikkani vain on hyvin yksinkertainen.

Alustat

 Alustoina tyypillisimmin käytetään:

  • huonekalutassua tai sen palaa
  • Topsi-puikon päätä
  • Meikkilapun palaa
  • Sideharson palaa

Mikäli mitään näistä ei löydy, voit aloittaa vaikkapa vessapaperin palalla. Palaksi riittää peukalon kokoinen pala.

Hajut

Hajuna on 1-luokan harjoituksissa eukalyptushydrolaatti, 2-luokassa myös laakerinlehtihydrolaatti ja 3-luokassa lisäksi kolmantena laventelihydrolaatti. Kotiharjoituksissa sinun ei tarvitse välittää näistä, mutta jos tähtäät joskus harrastusryhmiin tai kokeisiin, eukalyptuksella  on ainakin hyvä harjoitella. HUOMIOI ÄLÄ KÄYTÄ PUHDASTA SAUNAEUKALYPTUSTA. Se on aivan liian vahvaa koiran aisteille. Jos sinulta löytyy sitä, tässä on ohje hajun käyttöön.  Huomaa, että tämän pitoisuus vaihtelee menetelmästä riippuen eikä koira suoraan tällä tavalla opi etsimään hydrolaattia. Kun saat sitä, opetat sen koiralle uudestaan.

Tarvitset:

Iso metallinen astia, jossa on tiivis kansi. Sopivia voivat olla esimerkiksi 5 litran kattila tai litran kannu. Eteerinen öljy saattaa tarttua muoviin, joten en suosittele muovisia astioita. Muutkin astiat kannattaa pestä hyvin ennen niiden käyttöä ihmisten astiaksi. Saunaeukalyptus ei sovi sisäiseen käyttöön.

Alustoja (ks. ed.)

Tarvitaan puhdas lasipurkki ja kansi hajustettujen alustojen säilytykseen. Voit hyvin keittää purkkia 5 minuuttia saadaksesi sen mahdollisimman hajuttomaksi. Jos lasipurkkia ei ole, käytä vaikka pakasterasiaa. Huomaa, että eteerisen öljyn haju saattaa imeytyä rasiaan.

Tee näin:

Ota puhdas kattila ja laita sen pohjalle yksi tippa saunaeukalyptusta. Jos astia on iso, laita tippa toiselle reunalle. Ota alustoja, kuten huonekalutassuja taustapapereineen tai vessapaperin paloja ja laita ne astiaan niin, että ne eivät koske tippaan. Laita kansi päälle. Tipan aromit leviävät astiaan ja tarttuvat alustoihin. Anna lappujen hajustua n. 12 tuntia. Kun laput ovat selvästi hajustuneet (haista itse tämän todetaksesi), ota laput pois käyttäen, vaikka saksia ja laita ne lasipurkkiin tai pakasterasiaan. Käyttämällä saksia tai pinsettejä et laita niihin tarpeettomasti omaa hajuasi. Jos omaa hajuasi on, ei hätää. Tee myöhemmin lappuja, joissa ei ole ollenkaan omaa hajuasi, jotta siitä ei tule koiralle määräävää tekijää hajukuvassa. Jos treenaat vain omaksi iloksesi, älä ota tästä stressiä. Laita kuitenkin aina ensin puhtain käsin tyhjiä alustoja piiloon, jotta koirasi ei opi etsimään vain tuoreen hajusi perusteella.

Muiden hajujen valmistus

Voit käyttää esimerkiksi kahvia tai teetä, tai muuta koiralle turvallista hajua. Hajun pitää olla turvallista sekä syötynä että haisteltuna. Koiran hajuaisti on todella hyvä, joten hajun ei tarvitse olla vahva.

Laita kahvia tai teetä pieneen astiaan ja ota siitä hajua kastamalla siihen vaikka topsipuikon pää. Siirrä sitten kostealla topsipuikolla nestettä huopatassuun tai muuhun alustaan niin, että näet tulevan sitä siihen kunnolla. Nyt sinulla on piilotettavaksi sopiva palanen alustaa. Voit tehdä niitä myös useita ja laittaa ne puhtaaseen lasipurkkiin. Käytä ne puolen vuorokauden kuluessa, jotta hajua on varmasti vielä.

Treenaaminen sisällä ja ulkona

Normaalit kotiolosuhteet riittävät noseworkin monipuoliseen harjoitteluun. Vaikka sinulla olisi vain yksiö ja WC, voit aloittaa harjoittelun.

Käteviä perustaitoja on esimerkiksi WC:ssä, portin takana tai matolla odottaminen rauhassa. Voit opettaa koiran odottamaan siellä pyytämällä sen vessaan ja antamalla sille jotain mukavaa tekemistä hetkeksi, jotain syötävää tai pureskeltavaa.  Avaa ovi, kun koira on rauhallinen.

Hajun kätkeminen

Piilota hajualusta niin, että koira ei saa sitä syötyä. Jos se menee suuhun, se ei haittaa, koska olet tehnyt alustan turvallisista aineksista. Se haluaa syödä sen, kun klassinen ehdollistuma alkaa muodostua sen aivoissa eli se on hyvä asia! Laita hajunlähde kuitenkin johonkin koloon, koska ei ole tarkoitus, että koira syö sen aina. Voit laittaa hajun lähteen vaikka teesihvilän sisään tai lasipurkkiin, jossa on reikiä. Anna hajun olla kätkössään ainakin muutamia minuutteja, jotta haju ehtii ulos ja on löydettävissä ennen kuin lähetät koiran etsimään.

Huomaa, että jos käytät aina vaikkapa Piltti-purkkia, jossa on punaruudullinen kansi, koirasi huomaa tämän varmasti. Kohta huomaat, että se käyttääkin silmiään eikä nenäänsä ja etsii punaruudullista kuviota. Nokkela otus! No toki sinä olet nokkelampi ja hankit lisää punaruudullisia Piltti-purkkeja (mango on suosikkimakuni!), keität ne hajuttomiksi ja piilotat puhtain käsin ensin nämä ”harhapurkit”. Näin pieni nokkela otuksesi joutuu sittenkin töihin ja ainakin viimeistään purkin kohdalla haistamaan, onko haju siellä. Mitä jos koirasi menee tyhjälle purkille? Ehkä haistelee sitä ja katsoo sinuun iloisen odottavasti? Arvaa mitä silloin pitää tehdä? Ei mitään! Tällöin on koiralle tulossa arvokas oppitunti. Jokainen pilttipurkki ei olekaan namin lähde. Se oppii erottamaan purkit toisistaan ja siihen se joutuu käyttämään nenää. Jos tässä kohtaa kerrot koiralle ”ei se kulta siellä ole, katso tuolta”, harrastuksen on virikearvo kohta hyvin minimaalinen. Silloin koirasi ei käytä sen hienoja hoksottimiaan ja nenäänsä, vaan kysyy sinulta, saisiko nyt palkan. Toki teidän oma leikkinne voi olla myös sellainen! Ehdotan kuitenkin, että tässä kohtaa kovetat sydämesi, jotta koirasi joutuu töihin. Näin se oppii löytämään itsestään sen hienon sisäisen metsästäjänsä! Tulet nauttimaan koirasi hienosta haistelukyvystä, kun annat sen ensin itse löytää ja kun se oppii luottamaan kykyihinsä. Älä huoli, laji on silti aivan mahtavaa yhteistyötä ja kun opit lukemaan koiraasi ja pääset tekemään ystävien tai treenikavereiden kanssa pimeitä piiloja, sinulle aukeaa uusi maailma.

Pimeä piilo on sellainen, jonka sijaintia sinulle ei paljasteta. Näin koirasi lähetetään etsimään ja kun se löytää, sinä huomaat kohta tunnistavasti koiran eleistä mitä se sinulle kertoo. Se vasta on hienoa! Älä kuitenkaan kiirehdi tähän kutkuttavaan vaiheeseen. Ensin sinun pitää opettaa koiralle mitä sen kannattaa tehdä ja mikä ei kannata (koska siitä ei saa palkkaa). Sitten koira oppii luottamaan itseensä ja sinuun, että palkka tulee. Kun koiralla on hyvät taidot erilaisten piilojen löytämisessä ja se on itsevarma, se kestää sen, että jäät katsomaan ihmeissäsi ”sielläkö se on?” eikä heti luovuta.  Kun luulet että koira on tässä vaiheessa, pyydä jotakuta piilottamaan haju sinulle. Lapset ovat erityisen luovia! He huomaavat todennäköisesti kolot, mitä et ole itse hoksannut. Näin pääset testaamaan teidän yhteistyötänne ja saat käsityksen missä mennään. Jos koira tässä vaiheessa turhautuu odottamiseen nanosekunnissa, käyttää tassujaan tai hampaitaan tai molempia hajunlähteeseen, älä masennu! Koirasi on innokas ja tarvitsee harjoitusta ilmaisuun.

Ilmaisun perusasiat

Ilmaisuksi nimitetään sitä toimintoa mitä koirasi tekee, kun se löytää hajun. Jos harjoittelet vain kotitarpeiksi, on ihan riittävä, että menet vain palkitsemaan alussa koiraasi, kun se löytää. Mitä enemmän palkitset hajulta, sitä varmemmin koira haluaa siihen jäädä. Jos joskus vähän hidastelet, se saattaa jo katsoa missä palkka viipyy. Kun palkitsetkin hajulle jäämistä ja sinun katsomista, saat koiran menemään hajulle ja katsomaan sinua palkan saadakseen. Hiljaa hyvä tulee! Älä oleta, että koirasi ymmärtää heti. Ota huomioon myös muut kouluttamisen perusasiat, niihin voit palata Kouluttamisen periaatteet- kappaleessa.

Mikäli koirasi käyttää hanakasti tassuja tai suutaan, on hyvä palkita pitkään vain siitä, että koira löytää ja sitten useasti heti perään, jotta koira huomaa miten mahtava paikka tuo haju onkaan! Pidä namikekkerit ja kehujuhlat ja syöttele sentin päästä hajua monta kertaa. Voit ottaa uuden etsinnän saman tien vetämällä koiran namilla pois hajulta parin metrin päähän ja lähettämällä uudestaan etsimään. Ja taas hirveät juhlat! Ota sitten haju pois ja lopeta palkitseminen. Ota keittiöliina tai talouspaperi, kostuta se ja pyyhi paikka n. 20 sentin matkalta. Jos koira menee siihen taas odottavan näköisenä (eikö se olekin suloinen ja hassu!), älä ole huomaavinasi vaan hymyile itseksesi ja kiittele, miten nokkela koira sinulla on. Mitä koirasi oppii tilanteesta, jos menet palkitsemaan? Ei ainakaan sitä mitä haluat sen oppivan, joten ole tarkkana ja koveta sydämesi J.

Jos tuntuu, että koirasi edelleen käy sutena hajunlähteen kimppuun ennen kuin ehdit palkita, on parempi, että otat Ilmaisun lähteillä –kurssin, jotta pääset eteenpäin. Ikävää, jos hauska harrastus loppuu siihen, että kotisi irtaimisto ei kestä koiran hauskanpitoa!

Voit piilotella minne tahansa kotisi esineisiin ja huonekalujen koloihin. Mieti, mihin koirasi saa mennä ja kiivetä. Älä siis piilota esimerkiksi sohvapöydän päälle tavaroihin tai keittiön tasoille. Älä myöskään laita maton alle tai sohvatyynyjen väliin. Hajua voi imeytyä kankaisiin ja innokkaat koirat saattavat alkaa järsiä kangasta siitä kohtaa.

Koira on remmissä

Noseworkissa koirat ovat erittäin usein kytkettyinä. Tämä on turvallisuusasia ja jos aiot joskus mennä ryhmiin tai kokeisiin, on sekä sinun että koiran hyvä harjoitella etsimään remmissä. Ohjaajalta se vaatii harjoituksia remmin käytöstä. Se on vain turvaväline, siitä ei saa nykiä eikä vetää lujaa. Remmin laitosta voi tulla koiralle myös osa ennakoivista rutiineista, joista se tietää mitä on tapahtumassa.

Ulkoetsintää voi harjoitella lähes missä vain ulkona, jossa koiran on mahdollista liikkua turvallisesti. Huomaa, että koirat ovat ulkoetsinnässä aina kytkettynä. Remmin pituuden etsintätilanteessa saat sinä määritellä.

Pohtiessasi turvallista etsintäaluetta käy kävelemässä alue ilman koiraa. Tutki maata terävien esineiden, lasinsirujen ja vaarallisten kolojen varalta. Sitten tutki mahdollisia piiloja ja samalla vaikka seinistä törröttäviä teräviä ulokkeita. Huomaa, että hajut saattavat leijailla myös ylöspäin ja kauaskin kätköstä. Tutki myös näiden varalta turvallisuusriskejä. Varmista vielä, että alueella ei ole esimerkiksi rotanmykkysyöttejä.

VAROITUS! Tämä harrastus saattaa saada sinut suhtautumaan ympäristöösi uudella mielenkiinnolla! Alat huomaamaan kauppojen sivustojen mainiot kolot ja syvennykset, parkkipaikkojen reunojen ajoesteiden koloset ja talon seinien hienot tiilien raot. Pidä hauskaa ja innostu!

Kurssilla Sisä- ja ulkoetsintää kotikonstein saat lisää käytännön vinkkejä ja ohjeita.