Mitä Nosework on?

Nosework on yksi koirien hajutyöskentelyn sovellutus, aivan oma harrastuslajinsa. Siinä etsintään nosework–lajin sääntöjen mukaisia hajuja. Hajuja etsitään yleisimmin neljässä eri etsintämuodossa. Meillä nämä etsintämuodot ovat laatikko-, sisä-, ulko- ja ajoneuvoetsintä. Nosework ei ole kaikenlaista hajujen etsimistä, eikä nimitys purkkiratatreenille eikä sienikoira ole nosework–koira. Tämä on ihan oma lajinsa ja olen iloinen, että tulet tutustumaan siihen kanssani joko pintaraapaisuna tai syvällisesti.

Nosework on lähtöisin Yhdysvalloista. Lisäksi sitä harrastetaan kaikissa pohjoismaissa ja muutamassa Euroopan maissa. Tällä hetkellä (03-2020) tiedossani ovat Saksa ja Puola. Myös Australiassa harrastetaan lajia. Yleensä hajuja on kolme ja ne vaihtelevat maittain. Suomessa käytössä ovat hydrolaatit eli eteerisen öljyn tislauksessa ylijäänyt vesi, jossa on hiukan myös öljyjäämiä. Miksi juuri nämä hajut ovat meillä käytössä? Olen ollut lajin kanssa tekemisissä sen alkulähteiltä asti ja alussa haimme tietoa naapuristamme Ruotsista. Siellä otettiin tietoa jo 2014 Yhdysvalloista, jossa on käytössä eteeriset öljyt. Lajin kanssa lähdettiin Ruotsissa heti nopeasti liikkeelle ja otettiin yhteyttä Ruotsin kennelliittoon. Sieltä tuli välittömästi palautetta eteeristen öljyjen käytöstä. Pelättiin vahvojen aineiden aiheuttamia harmeja ja kehotettiin etsimään turvalliset hajut. Näin päädyttiin aromaterapiassa yleisesti käytössä oleviin hydrolaatteihin. Ystäväni Marie Fogelquist on lajin ”äiti´” Ruotsissa ja hänen pioneerityönsä tulos on nyt koko Ruotsiin levinneen lajin nykymuoto sekä meillä lajin alkumuoto. Hänen järjestämillään kursseilla olen minäkin käynyt vuodesta 2014. Suomessa laji on hiukan muotoutunut näköiseksemme, mutta perusperiaatteet ovat samat. Tällä hetkellä samat hajut ovat käytössä meillä, Ruotsissa ja Islannissa. Lajissa kisaamisesta voit lukea lisää kappaleesta nosework–kokeet.

Kouluttamisen periaatteet

Kaiken tehokkaan ja toimivan kouluttamisen periaatteiden tiedetään nykypäivänä olevan palkkioiden käyttämiseen pohjautuvaa. Oikean käytöksen palkitseminen pitää yllä koiran positiivista asennetta tekemiseen ja hyvää suhdetta ohjaajaansa. On paljon helpompi kertoa mihin suuntaan koiran kannattaa toimintaansa muuttaa kuin mitä kaikkea se ei saisi tehdä. Tämä pätee erityisesti hajulajeihin. Ihmisen on sula mahdottomuus yrittää kieltää koiraa haistelemasta vääriä hajuja. Mistä me oikeasti tiedämme, missä haisee nosework-haju ja missä joku muu? Hajut liikkuvat meille tuntemattomalla tavalla ja vain koira on asiantuntija siinä, mitä se haistelee milläkin hetkellä. Siksi toimimme fiksusti, kun vain motivoimme koiraa haistelemaan meille tärkeitä hajuja ja koetamme vähentää sen mahdollisuuksia tehdä muuta. Myöhemmin koulutuksen edetessä on toki tarkoituskin, että koira pystyy keskittymään oikeisiin tehtäviin myös häiriöisessä tilanteessa, mutta tästä opit lisää nosework–kokeet osiossa.

Palkitseminen ja koiran motivointi on tämän lajin opettamisen keskiössä. Itselläni on tällä hetkellä haasteellinen motivoitava, walesinspringerspanieli Lara. Se oli jo pentutestissä todella utelias ja haisteli menemään oikein upeasti! Siksi sen valitsinkin ja välillä olen leikkisästi katunut… Se on todella kiinnostunut ihan kaikista hajuista ja sen motivoiminen on ollut hyvin haasteellista. Sadat asiakaskoirat ovat opettaneet minulle tuhottoman paljon, mutta tämä neiti Lara on kasvattanut palkkioiden mahdollisuuksien pohdintaani uusiin sfääreihin.  Listaan tähän käyttämäni palkkiot ja toivon, että saat tästä ideoita oman koirasi palkitsemiseen. Niin kuin koiran kanssa aina, pitää mennä yksilön mieltymysten mukaan ja olla valmis muuttamaan omaa toimintaansa niin koirakin muuttaa omaansa. Ole aina valppaana huomaamaan se innostunut kiilto koirasi silmissä ja ota esiin tullut uusi palkitseva asia hyötykäyttöön. Sehän on koirissa niin mahtavaa, että ne pitävät meidät aina hereillä, eikö!

Pisteytys Laran mielestä numeroina palkkion perässä

 • ruoka
  • Jos Lara on kylläinen, ruoka ei niin kiinnosta ellei kyseessä ole joku tuttu, makoisa herkku. Sellaisen opettelu vaatii useita kokeiluja, sillä se ei ole mikään järjettömän ahne. Uuteen ruokaan pitää tutustua ja sitä pitää maistella ensin kodin rauhassa ja myöhemmin se ehkä toimii myös ulkona. Pienen aterian jälkeen tilanne on vähän parempi ja Lara on innokas syömään. Nälkäisenä sen keskittyminen on huono. Silloin se juoksee vain hajujen perässä ja kontaktin pito on hankalaa.
 • Eri tapoja antaa ruokapalkkio ovat olleet mm. nämä
  • nami kädestä 0-3 (jos jännittää tai lintuja näkyy, ei ehkä syö)
  • nami heitettynä suuhun 4
  • namia etsittävänä maasta 4
  • monta namia peräkkäin suuhun 4
  • iso nami pureskeltavaksi 0-4 (jos jännittää, ei syö)
  • pussista syöminen 8-10 (monta namia pussin pohjalle, josta saa itse syödä tai heitettävään palkkiopussiin laitettuna)
 • lelut
  • uudet lelut 10
  • vanhat tutut lelut 0-5
  • vinkulelut 0-8
  • muut äänekkäät lelut 5-10
  • linnun siipi 8-10
  • damin tapaiset isot lelut 8-10 (hankalia kannettavia mammalle!)
 • Muut palkkiot
  • mahdollisuus haistella lisää (jos jää hajulle ja ilmaisee edes vähän, saa vapautuksen, jolloin lähtee haistelemaan niitä hajuja, joita ei vielä ole haistellut) 7-10
  • mamma tulee lähelle hajua ja ihaillaan sitä yhdessä 6-8
  • mamman rapsutukset ja kehut 2-5 (jos voi jatkaa haistelua, valitsee sen uudessa paikassa)
  • mahdollisuus haistella jotain uutta tavaraa 8-10
  • muut vielä keksimättömät tavat

Täsmäaseet palkitsemisessa

Oikea-aikainen palkitseminen on sinulle varmasti tuttu käsite. Koiran tulee saada sinulta tietoa, mitä sen kannattaa tehdä, jotta se saisi palkkion. Kaikkien ei kuitenkaan tarvitse opetella käyttämään naksutinta mutta jokin täsmäsana on hyödyllinen. Kun koira kuulee tietyn sanan tai äänen ja sitä seuraa aina palkkio, se alkaa yhdistää palkkion sanaan tai ääneen. Jos aina sanot JES! ja annat palkkion, jes-sana alkaa olla kohta kätevä täsmäkehusana. Palkitse kuitenkin aina sanan jälkeen, muuten sanan merkitys vähenee ja häviää. Kun sanot sanan juuri silloin kun koira tekee oikein, se alkaa toistaa oikein tekemistä saadakseen palkkion. Helppoa! Teoriassa kyllä. Jos tuntuu, että koirasi on nopeampi kuin sinä, voit tarvita avuksi vielä nopeampia keinoja, kuten naksutinta. Netistä löydät tästä varmasti hyviä opetuskeinoja.

Klassisen ehdollistumisen syntymisen varmistamiseksi on erittäin tärkeää, että palkitset koiraa aivan hajun yläpuolelta tai läheltä. Sentin etäisyys on sopiva. Näin koirasi syö hajupilvessä ja ehdollistuma voi syntyä. Samalla palkitset koiraa, kun se laittaa kuonon lähelle hajua. Tämä on ilmaisun ensimmäinen askel. Ilmaisun rakentamista pitemmälle opit Sisä- ja ulkoetsintää kotikonstein ja Ilmaisun vaatimukset ja koulutus 1-luokkaan -kursseilla. 

Hitaasti hyvä tulee

Älä kiirehdi, vaan palkitse koiraa oikein tekemisestä ainakin viitisen kertaa, ennen kuin oletat ollenkaan sen ymmärtäneen asian. Palkitse vielä niin kauan, että koirasi toimii kuin ompelukone, etkä ehdi enää palkita! Sitten voit vaatia hiukan enemmän. Tee mielessäsi tehtävistä portaat, joita pitkin kiipeätte, että et vahingossa ota suuria loikkia. Jos on hankalaa, tai asiat eivät etene kuten Strömsössä, KLUBI-apu on lähempänä kuin luuletkaan. Ota rohkeasti yhteyttä.

Kyllä se kotona osaa!

Jos harjoittelet paljon kotona, koirasi oppii todennäköisesti melko nopeasti. Heti, kun siirryt uuteen paikkaan, koirasi voi olla pihalla kuin lumiukko! Se johtuu yleistämisestä. Yleistäminen tarkoittaa koiran oppimien asioiden osaamista myös uusissa tilanteissa. Tässä onkin se hankala juttu. Mikä millekin koiralle on uusi tilanne, on se ongelma! Jollekin uusi tilanne on että mamma seisoo toisin päin olohuoneessa. Toiselle se on treeni keittiössä. Superyleistäjät osaavat heti kodin jokaisessa huoneessa ja vasta ulkona alkavat hiukan ihmetellä. Normikoiralle tarvitaan aina paluu perusasioihin kun tilanne muuttuu. Opettele tuntemaan koirasi tapa yleistää niin säästyt harmailta hiuksilta. Et voi nopeuttaa koirasi oppimista yli sen kapasiteetin, mutta yleistäminen yleistyy! Kun jaksat vääntää koirallesi rautalangasta tänään ja vielä ensi viikolla, parin kuukauden päästä voit huomata, että sitä tarvitsee tehdä jo vähemmän!

Kotona harrastaminen

Kotona on hyvä aloittaa harjoittelu tuttujen ympyröiden vuoksi. Harjoittelu tulee nopeasti melko helpoksi ja uusien kätköjen keksiminen voi olla hankalaa. Ole luova, kääntele huonekaluja eri järjestykseen ja asentoihin; mene kontillesi ja katso kotisi nurkkia ja koloja koiran silmin! Opettele herkistämään kämmenesi ilmavirroille, jolloin voit ehkä aavistella, mihin suuntiin hajut liikkuvat. Varo laittamasta hajua niin, että se esimerkiksi liikkuu sohvan taakse eikä sitä voi löytää. Älä kuitenkaan varo liikaa vaan kysy neuvoa erityisasiantuntijaltasi, koiraltasi, miten hajut liikkuvat. Jos kätkö osoittautuu vaikeaksi, siirrä huonekaluja ja odota hetki. Koira saattaa löytää sen helpommin ja molemmat oppivat jotain. Mikäli olet jo tehnyt namin piilottamista kotona, sinulla on ehkä jo tietoa, mistä paikoista koirasi pystyy hajun löytämään ja mistä ei. Samalla opit hienosti lukemaan koirasi eleitä, joten namin piilottaminen on erittäin hyvä perusharjoitus. Koirasi oppii etsimään ja jotkut koirat tarvitsevat sitä harjoitusta enemmän kuin toiset. Kokeile niin tiedät!

Kotona koira keksii helposti helpottavia tekijöitä, joita et ehkä huomaakaan. Jos sinusta tuntuu, että koira löytää kätköt kumman nopeasti, se on ehkä keksinyt jonkin helpottavan tekijä, kuten se seuraa tuoreinta hajuasi kätkölle! Tee siksi myös harhajälkiä ja katso, miten saat parhaiten huijattua koiraasi käyttämään nenäänsä. Käytä aivojasi piilottaessasi: eihän koira etsi vain sinun hajuasi? Ethän sotke etsittävää hajua vääriin paikkoihin? Katso vinkkivideo Hajun kätkeminen, josta saat lisää vinkkejä.

Voit harjoitella vaikka joka päivä. Jos teet haasteellisia harjoituksia, voit pitää välipäiviä ja antaa koiran nenän levätä. Kokeile, mikä tapa sopii sinulle ja omalle koirallesi.

Nosework–kokeet

Nosework-lajissa voit myös kisata, mutta se ei mitenkään välttämätöntä. Jos kisaaminen kiinnostaa, tutustu lajiin ja kisoihin lisää osiossa nosework –kokeet ja Nose Work Finland ry:n nettisivuilla. Laji on 1.1.2020 alkaen ollut Kennelliiton alaisuudessa; tosin tätä kirjoittaessa maaliskuussa 2020 vielä käynnistysvaiheessa. Yhdistyksen sivuilla tiedotetaan asioiden etenemisestä.

Hajujen piilottaminen

Koiran nenä ja haistelun harjaantuneisuus ovat aivan omaa luokkaansa. Koiran hajuaisti on sille kuin meille näköaisti. Se käyttää sitä todella paljon ja se on sille erittäin luontaista, helppoa ja palkitsevaa. Meiltä hajun opettaminen voi vaatia aivotyötä ja paneutumista asiaan, mutta koiralle se on jokapäiväistä ja pala kakkua. Tärkeintä ihmiselle on ymmärtää, miten suunnattoman tarkka koiran nenä on.  Jos opetat koiralle väärän hajun, se etsii sitä, kunnes opetat sen etsimään jotain muuta. Halutessasi voit myös ”yliviivata” vanhoja hajuja pitämällä niitä esillä eikä koiraa palkita niiden ilmaisusta. Tämä tilanne ei toki ole mitenkään tavoiteltava. On aika epäreilua opettaa ensin jotain pitkään ja sitten mitätöidä oppi. Tavoitteesi on varmasti, että koiralla on kivaa ja pyrit siksi opettamaan sille mahdollisimman oikean hajun jo alkuun.

Mikäli elät poikkeustilanteessa eikä sinulla ole nyt nosework–hajua saatavilla, ei hätää. Voit opettaa koiralle jonkin muun hajun ja myöhemmin nosework-hajun. Vaikka juuri sanoin, että opin voi joutua mitätöimään, meillä on kuitenkin onni puolellamme. Jos vaikka opettaisit koiran nyt etsimään Muumi-teetä, se tippa Muumi-teetä on aivan eri asia kuin Muumi-tee kupissasi. Koiralle se on sama kuin yksi sana ja kokonainen lause meille. Jos nyt opetat koirasi etsimään tipan Muumi-teetä, se tuskin jatkossa joutuu tilanteeseen, jossa sillä on etsittävänä nosework–haju ja se törmää tippaan Muumi-teetä kesken harjoituksen tai kokeen. Aika epätodennäköistä! Koirat ovat mestareita oppimaan konteksteja. Se oppii harjoituksen ennakoivat rutiinit ja tietää niistä, mitä seuraavaksi tapahtuu. Se osaa ennakoida. Lisäksi se oppii, että Muumi-teen tipan mukana sen hajukuvaan liittyy myös käytetty alusta, ohjaajan haju ja ties mitä muuta. Se oppii etsimään tätä hajukombinaatiota ja se riittää aivan hyvin sinulle alkuun ja jos haluat harjoitella vain omaksi iloksesi. Jos pyrit myöhemmin jatkamaan jossain ryhmässä tai menemään kisoihin, sinun tulee pitää ehkä jopa hiukan kirjaa, miten olet hajuja kätkenyt. Jos teet kaksi kuukautta samalla tavalla ja koira on hyvin edistynyt, kun menet ryhmään jatkamaan harjoitusta, tilanne on kuin kotikyläsi Lidl ja Lidl Saksassa. Jotain tuttua mutta tosi paljon outoa! Muuntele hajukuvaa hiukan, harjoittele eri alustoilla, eri hydrolaateilla ja mennessäsi ryhmään tai uuteen treenipaikkaan, pyydä lähtöhaju harjoiteltavaksi. Lähtöhaju on haju samasta pullosta ja samalla alustalla, mihin kouluttaja tai kokeissa tuomari hajun kätkevät. Lähtöhaju tai lämmittelyalue on kokeissa pakollinen, joten voit hyvin pyytää sitä kouluttajilta.  Tutuilla rutiineilla koirasi hoksaa nopeasti, mistä on kyse uudessa tilanteessa.

Lisää hajun kätkemisestä näet videoissa kohdissa Treenaa kotona ja nosework-kokeet. Kotitreeniin sinulle riittää alkuun jokin muu haju, josta saat vinkkejä videossa. Jos sinulla jo on hydrolaattia, katso ohjeet nosework-kokeet osiosta.

Ethän pelkää tekeväsi virheitä! Koiran nenä on tarkka, mutta jos et tee mitään, jotta et tekisi virheitä, et opi, miten uskomattoman hieno peli se on! Jos olet mahdottoman tarkka, koirastasikin tulee mahdottoman tarkka eikä se ymmärrä pieniä muutoksia hajukuvassa. Kun et ole mahdottoman tarkka, tulee koirastasikin hyvä yleistämään hajukuvan ja sen kanssa on helpompi harjoitella.