Kuka on Erkku?

Kuka on Erkku?

Olen ollut koiraihminen jo pikkuvauvasta, sanoi äiti. Katsoin pikkutyttönä Elämäni eläimet –sarjaa, jossa James Herriot oli taitava eläinlääkäri ja halusin myös eläinlääkäriksi. Kohtalo puuttui peliin, kaikenlaista on heittänyt elämä eteen mutta muistetaan vain ne hyvät asiat. Ei ollut koulumenestys niin hyvää että olisi päässyt eläinlääkäriksi, mutta sain tilaisuuden opetella eläinten kouluttamista.

1999 törmäsin naksutinkoulutukseen ja maailmankuvani muuttui. Olin sitä ennen ollut koirienkoulutuskentillä saksanpaimenkoirani kanssa. Pari kertaa riitti, en viihtynyt enkä kokenut sitä rankaisumaailmaa omakseni. Muutakaan ei ollut. Onneksi sattumien kautta pelastuskoiratreeneissa tapasin  erään Marin, sitä kautta Suomen pioneerit Tommy Wirénin, Jaana Rajamäen ja Veli-Matti Ahosen. Kävimme Tommyn ja Jaanan sekä mahtavien reissukavereiden Hillevi Branderin ja Pertti Kellomäen kanssa Ruotsissa opissa kun ei lähempänä oppia vielä löytynyt. Operantin ehdollistamisen oppi-isänä toimi veteraanikouluttaja Bob Bailey (USA) ja kävimme hänen vetämiään kanakurssi workshoppeja eri puolilla Ruotsia vuodesta 2001 alkaen. Kävin kaikki 5 kurssia Ruotsissa ja siitä aukesi uusi elämä niin minulle kuin myös Suomen koirien kouluttamisen maailmaan. Tommy ja Jaana kouluttivat Clicker Trainers Club –yhdistyksessä ja myöhemmin Trainer’s Choice yrityksensä kautta kanakurssien avulla harrastajia sekä ammattilaisia poliisien riveihin asti. Veli-Matti jakoi osaamistaan kursseilla sekä blogissa, joka oli siihen aikaan vielä uutta ja ihmeellistä.

Minä olin mukana eläintenkouluttamisen ammattilaisten kouluttamisessa Sari Paavilaisen ja Mervi Niemen kanssa Eläinakatemiassa sekä myöhemmin Mervin kanssa Suomen Eläinkoulutuskeskuksessa. Olin osakkaana Eläinkoulutuskeskuksessa 10 vuotta, jonka aikana koulutimme Kouluttajakoulutus- kursseilla eläinkouluttajia ympäri Suomen. Heistä monet ovat alalla vielä tänäkin päivänä. Erikoistumisosilla Ongelmakoirakouluttaja ja Hajutyöskentely syvensimme heidän osaamistaan ja samalla saimme itsekin oppia kovan linjan ammattilaisilta mm. Nina Menna, Tuulia Appleby ja Karita Häkkinen.

Hajujen maailma vei minut mukanaan jo 2008, jolloin meillä oli vieraana Esa K Viitala Norjasta. Hän veti meille hajutyöskentelyn viikonloppu-kurssin, jolla minuun syttyi rakkaus koiran nenän huikeaan kapasiteettiin. Koulutin opiskelijoita pitemmillä kursseillamme mutta myös sienikoiria. Tässä yhdistyi lapsena kummitädiltä saatu sienestyskärpänen ja rakkaus koiriin sekä niiden hajujen erottelukykyyn.

Koulutin 5 vuotta koiria ympäri Suomen sienikoirakursseilla ja sienestin oman koirani kanssa 6 vuotta. Sienimaisteriksi tituleerattu cockerspanieli Luna ja muutama sataa sienikoiraoppilasta opettivat minulle paljon hajutyöskentelyn opettamisesta sienikoirille sekä miten pitkä prosessi on saada koulutettua hyvä sienikoira.

Luna siirtyi autuammille sienestysmaille 2016 kesken sienikauden. Luna oli korvaamaton apuri metsässä ja todella hyvä ystävä. Luna oli ensimmäinen koira, jolle opetin Nose Workin hajut ja kävin kokeissa Ruotsissa vuosina 2015 ja 2016. Luna poismenon jälkeen mittelspitz Riimu sai opetella enemmän Nose Workia ja sen kanssa olen kisannut Ruotsissa ja Suomessa 2017. Elämä ilman spanielia oli kuitenkin tyhjää ja niin tuli pitkäaikainen haave walesinspringerspanieli taloon 2017 tammikuussa. Lara opetteli 5 kk vanhana Nose Workin alkeita ja sienikoiran taitoja jo ensimmäisenä kesänään, ollen jo jonkun verran avuksi 2017 sienestyskaudella.

Nose Work oli seuraava suuri mullistus kouluttajan urallani ja on vienyt täysin mukanaan. Mitään näin jännittävää ja monipuolista lajia en ole aiemmin löytänyt. Ensimmäinen koe oli 2014 Ruotsissa ja sieltä sain sysäyksen oppia lisää. 2014 marraskuussa kävin Göteborgissa kurssin, jonka veti yksi lajin kehittäjistä, nyt jo edesmennyt Ron Gaunt (USA). Tammikuussa 2015 perustettiin yhdistys Nose Work Finland ry, jonka toiminnassa olen ollut mukana perustamisesta lähtien. Nose Workin opettamiseen perehdyin lisää kouluttajien leireillä Ruotsissa vuosina 2016, 2017 ja 2018. Lajiin tutustumiskursseja olen pitänyt ympäri Suomen vuodesta 2015, kymmeniä möllejä (harjoituskokeita), tuomaroinut useita hajutestejä sekä ollut järjestämässä useita kokeita Suomessa. Ties kuinka pitkälle tämän lajin kanssa pääseekään! Tätä kirjoittaessa odotan tietoa pääsinkö Nose Work tuomarikoulutukseen. Lisäksi lajia puuhataan Kennelliittoon, joten suuria uutisia on tulossa myöhemmin. Tärkeintä tässä upeassa lajissa ei kuitenkaan ole kisaaminen vaan mielekkään tekemisen antaminen koirille, joiden tärkein aisti on hajuaisti.

Erkku Jussinheimo, eläinkouluttaja

 

Mitä asiakkaat ja ystävät ovat sanoneet minusta

”olet eläinkoulutuksen ammattilainen, ja hallitset paitsi koirat myös kissat. osaat kuunnella asiakasta ja auttaa ja vastata juuri siihen asiaan, mitä asiakas kaipaa. olet myös kärsivällinen ja paineensietokykyinen.”

”Vahvuutesi on mielestäni asiakaspalveluhenkisyys 😊 sinua on helppo lähestyä, osaat toimia ihmisten kanssa ja saada heidät tuntemaan onnistumista ja iloa. Olet ammattilainen työssäsi – osaat kuunnella ja auttaa, ihmis- ja koiraystävällisesti. ”

”Vaikeina hetkinä,ihmeellisesti löytyy voimia järjestellä asioita ja vielä jaksat hoitaa työt ja olla läsnä perheellesi”

”Vera oli tavallaan vähän haastava joskus, mutta sinulla piti pokka ihan 100%, mikään ei kertonut että menisi hermo. Keskityit ihan vaan Veran ’juttuun’. Otit sen kommervenkit haasteina ja hauskoina tehtävinä. Sitten keksit mikä sen juttu on ja kaiken sen louskutuksen, värien tunnistamisen ym. shown alta sait esiin hajukoiran. Ja näit muistaakseni kun Veralla oli joku tauti ja pidettiin taukoa. Ja lopulta Veran kypsässä oliko 13 vai 14 v iässä sinun opissa siitä tuli Suomen Vanhin kisaava nose-koira. Oli täysin liikuttavaa miten kannustit meitä, se tuli sinulta täysin sydämestä ja ihmettelinkin sitä”

”Osaat löytää esiin parhaan, mitä ohjattavasta löytyy. Onnistumisen ilo hyppää kyytiin ihan huomaamatta. Suorituspaineet häviävät, kun osaat neuvoa matkan varrella niin, ettei mene lukkoon siitä, ettei osaa.”

”Osaat vahvistaa positiivisesti niin koulutustilanteessa kuin elämässäkin ( sitä ihmistä myös, eläimistä nyt puhumattakaan! ). Etsit ja kerrot ne hyvät asiat ja rohkaiset, että kehittyä aina voi!!
Olet innostunut ja jaat innostumista omalla olemisellasi ja sitten kun oot vaan niin älyttömän tavallinen, ettei sinun seurassa tarvii jännittää. Semmonen heti tuttu ”

”Olet positiivinen, kannustava ja lempeä – niin koirille kun omistajille ”

”Osaat todella ihanasti kaivaa koirakosta vahvuuksia esille. Luot rentoutta ja rauhallisuutta ympärillesi. Lempeä läsnäolosi ja ilosi on tosi voimaannuttavaa ja inspiroivaa.”

”Oma kokemukseni on ollut kanssasi se, että ei tarvitse jännittää. Kiitos siitä!!!! Erkku sinun rentous rentouttaa myös muita ja intosi kouluttamiseen tarttuu! Lisäksi olet eritin huolellinen ja tarkka hajujen kanssa”

”Olet lämmin, positiivinen, kannustava, auttavainen, ymmärtäväinen, rento ja rauhallinen. Osaat neuvoa asiat hyvin ja selkeästi ja myös kansankielellä.
Ja se mitä erityisesti ensi tapaamisesta kanssasi muistan on se, että et näyttänyt mitään ennakkoluuloja rotuani kohtaan hajukoulutukseen liittyen. Vaan annoit meille positiivisesti mahdollisuuden yrittää ja kokeilla. ”

”Olet helposti lähestyttävä, ystävällinen ja olet aidosti läsnä. Jaksat selittää asioita tarvittaessa aina uudestaan niin, että (meidän tapauksessa) koiran tarpeet huomioidaan. Olet antanut toivoa, että myös tällainen vanhempi täti-ihminen vielä pystyy oppimaan uusia asioita☺Kiitos tästä, olet loistava kouluttaja – koulutat samalla sekä koiraa että ohjaajaa”

”Osaat ” lukea” koiraa ja tukea siten oikealla lailla ohjaajaa.Positiivinen kannustaja.Herätät luottamusta, toivoa. Vision mitä kohti harjoitella.”

”Asiakaslähtöinen läsnäoleva ohjaaja, joka näkee kaikissa potentiaalia ”

”Ihana, sympaattinen ja aito ihminen olet. Ja osaat rauhoittaa minunkin stressimieltä ja jännitystä koetilanteissa ja vaikka vain mölleissäkin. Positiivinen asenne on yks suurimpia vahvuuksias. ”

”Olet aina lämpimästi läsnä,osoitat välittämistä ja löydät positiivista,vaikka en aina itse osaisi toimia oikein. Osoitat välittämistä eläimille aidosti,yksilöstä ja haasteista riippumatta”

”Hmm, ajattelen itse vähän eri tavalla… Ei voi täysin erotella persoonaasi ja koulutustasi/kokemustasi, ne ovat ”yhtä pakettia”. Tarkoitan, että olet niin kokenut ja sisäistänyt koulutuksesi, että ne ovat luonnollinen osa sitä mitä sinä olet! ”